Wangjing SOHO T3 Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
170 m / 558 ft
Height: To Tip
200 m / 656 ft
Height: Architectural
200 m / 656 ft
Wangjing SOHO T3 Outline
Floors Above Ground
45
Floors Below Ground
3
Top Elevator Speed
6 m/s
Tower GFA
125,307 m² / 1,348,793 ft²
Development GFA
525,265 m² / 5,653,905 ft²
# of Parking Spaces
1,809

Facts

Official Name Wangjing SOHO T3
Name of Complex Wangjing SOHO
Structure Type Building
Status Completed
Country China
City Beijing
Street Address & Map No. 1 Futongdong Da Jie, Chaoyang District
Building Function office
Structural Material composite
Proposed 2009
Construction Start 2011
Completion 2014
Official Website Wangjing SOHO
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
City Ranking #7 Tallest in Beijing

Companies Involved

Owner/Developer SOHO China Co. Ltd
Architect
Design Zaha Hadid Architects
Architect of Record CCDI Group
Structural Engineer
Design China Academy of Building Research
Engineer of Record CCDI Group
MEP Engineer
Design Arup
Engineer of Record CCDI Group
Main Contractor China State Construction Engineering Corporation
Other Consultant
Façade Arup; Inhabit Group
• Landscape Ecoland; Zaha Hadid Architects
• LEED Environmental Market Solutions, Inc.
• Lighting Lightdesign
• Way Finding Ikonik
• Wind Yonsei University
Material Supplier
• Cladding Beijing Janho Curtain Wall Co. Ltd.; Beijing Janho Curtain Wall Co. Ltd.
• Elevator Fujitec Co., Ltd.

About Wangjing SOHO T3

The Wangjing SOHO Project is designed as three dynamic mountain- or fish-like forms, pulling energy through the site with their convex forms. The juxtaposition of the towers affords a continuously changing, elegant and fluid view from all directions. The exterior skin of the towers consists of flowing, shimmering ribbons of aluminum and glass that continuously wrap around the buildings and embrace the sky, threading through a landscape with approximately 60,000 square meters of green area open to the public. Inspired by the surrounding movement of the city, the sun, the wind, the project aims to lend a strong identity to the Wangjing area, creating a gateway-beacon that can be seen by travelers along the highway heading to or from Beijing Capital International Airport.

The site for the proposed Wangjing SOHO Project is located in the Chaoyang District of northeast Beijing, between Fourth and Fifth Ring Roads. The area contains the offices of many Chinese startup companies, as well as global companies such as Microsoft, Daimler, Caterpillar, Panasonic, Nortel and Siemens. It is conveniently located on the way to the airport and near various metro stations, and is home to a vibrant mix of local and international residents and visitors.

The building program is a mixed-use commercial development, containing offices and retail above grade, retail below grade in B1 basement level, and parking and mechanical in the B2, B3 and B4 basements. The composition of the towers extends into the surrounding landscape, with flowing lines creating paths of movement and exciting activity zones of shopping and leisure. The lines of movement extend to the perimeter and integrate all the green areas around the site. Between the main building towers is a “canyon” of retail shops and activities, and several pavilion gate buildings that create a shopping street at the ground level. There are two sunken garden courts east and west of the canyon that continue the landscaped paths down to the retail concourse below.

The main tower entrance lobbies, facing outwards to the city, welcome visitors into large dynamic halls that direct one into the office tower floors above, and to the breezeway and retail levels at the second floor and sunken garden levels below. Up above in the office towers, there are simple open-plan office spaces offering natural daylight and continuous panoramic views in all directions.

Most of the roofs are covered with louvers and top of the roof surfaces are coated with highly reflective material, in order to mitigate the heat-island effect in the city. The buildings have horizontal bands of white aluminum and double-insulated unitized glazing systems that can provide overhangs for sun shading, while providing maintenance terraces and water collection.

To encourage more sustainable transportation access, special parking spots are reserved for low-emission cars; bicycle parking and shower facilities are also provided. Direct access to subway stations and bus stops nearby have been integrated into the planning.

For better indoor environment quality for the occupants, the fresh air rate per person provided exceeds the ASHRAE standard by 30 percent. Highly efficient filters are installed to remove PM2.5 particles in the AC system. In the interior design, low-volatile organic compound (VOC) materials are carefully chosen to eliminate pollution from the outset.

CTBUH Initiatives

CTBUH Releases Year in Review: Tall Trends of 2014
Dec 2014 – CTBUH Journal Paper

Research Papers

Year in Review: Tall Trends of 2014
Dec 2014 – CTBUH Journal, 2015 Issue I

Developing High Profile Branded Commercial Projects in China
Sep 2012 – CTBUH 2012 9th World Congress, Shanghai