The Tree House Residence Hall at Massachusetts College of Art and Design Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
74.4 m / 244 ft
 
Height: To Tip
85.3 m / 280 ft
Height: Architectural
85.3 m / 280 ft
 
The Tree House Residence Hall at Massachusetts College of Art and Design Outline
Floors Above Ground
21
# of Elevators
3
Top Elevator Speed
1.77 m/s
Tower GFA
13,519 m² / 145,517 ft²
# of Apartments
137

Facts

Official Name The Tree House Residence Hall at Massachusetts College of Art and Design
Other Names Massachusetts College of Art and Design New Residence Hall
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City Boston
Street Address & Map 578 Huntington Avenue
Building Function residential
Structural Material steel
Energy Label LEED Silver
Proposed 2008
Construction Start 2010
Completion 2012

Companies Involved

Owner Massachusetts State College Building Authority
Architect
Design ADD Inc
Structural Engineer
Design Odeh Engineers, Inc.
MEP Engineer
Design WSP Flack + Kurtz
Main Contractor Suffolk Construction Company, Inc.
Other Consultant
• Code C3

About The Tree House Residence Hall at Massachusetts College of Art and Design

This new residence tower results from a highly unusual collaborative process and responds to the unique living/learning requirements of art school students. Inspired by Gustav Klimt’s painting Tree of Life, this innovative high-rise includes 493 beds for freshmen and sophomores in 136 suites configured in one, two, or three-bedroom layouts. The project features a ground floor café and living room, a second-floor health center; and a “Pajama Floor” at the third level with communal kitchen, game room, laundry facilities, and fitness center. Studio spaces alternate with lounges on the 17 upper floors.

The new tower is located along Boston’s Huntington Avenue, in a heterogeneous neighborhood of warm-toned, brick buildings, residence halls, and academic facilities. The MBTA’s Green Line passes directly in front of the site and the Colleges of the Fenway path bounds the southern edge. The project’s curved stone base accommodates an underground tunnel that swerves through the site and required architects to cantilever the rectangular building above.

During the design process, the team worked to harmonize the goals and aspirations of professors, administrators, students, trustees, alumni, city and state agencies, neighbors, and the building’s owner. The architect conducted in-depth benchmarking, hosted focus groups and an 85-person design charrette, and developed full-scale mock-up units for students to experience and critique. Students in the college’s architecture and interior design programs helped shape some of the project’s common areas, including the ground floor café. Lean construction methods were used to fast-track building trades and bring the project to completion three months before the fall opening.

The exterior is an organic mosaic of over 5,000 composite aluminum panels of varying depths and hues. Dark browns at the base mirror tree bark before growing progressively lighter to make the building appear taller and lighter in the skyline. Green window panels punctuate the façade like the leaves of a tree.

The project’s interior spaces are infused with art ranging from commissioned alumni pieces in the lobby to a rotating gallery on the third floor. While the budget did not allow for expensive finishes, designers drew on the possibilities of modest materials such as carpet and paint to develop a bold visual statement that activates the space through color.
The residence hall’s design and engineering decisions were made with solar orientation in mind. Windows on the tower’s north side provide light favorable to the work of resident art students, while the smaller number of windows on the south side help reduce heat. The windows are operable and the school employs an electronic system that informs students of advisable times to open or close them.

The building received a Silver LEED certification from the U.S. Green Building Council and its energy usage is 22 percent more efficient than code mandates. Other green features include double insulated metal panels, and low- flow plumbing fixtures that reduce the amount of potable water usage by 33 percent. More than 50 percent of the material used in the residential hall has recycled content, 20 percent from local sources, and 70 percent of the wood is certified by the Forest Stewardship Council.

Global News

MassArt Welcomes Klimt-Inspired Art Tower
25 Apr 2013 – The $52 million Tree House Residence Hall at…

CTBUH Awards

Best Tall Building Americas 2013 Finalist
CTBUH Awards 2013