235 West Van Buren Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 149.4 m / 490 ft
Height: Occupied 144.1 m / 473 ft
Height: To Tip 150.6 m / 494 ft
Floors Above Ground 46
# of Elevators 6
Tower GFA 88,300 m² / 950,453 ft²
# of Apartments 714
# of Parking Spaces 572

Facts

Official Name 235 West Van Buren
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City Chicago
Street Address & Map 235 West Van Buren Street
Postal Code 60606
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2005
Construction Start 2007
Completion 2010
Official Website 235 W. Van Buren Condo Association

Companies Involved

Owner CMK Companies
Developer Cmk Development; Cmk Development
Architect
Design Perkins+Will
Structural Engineer
Design Tylk Gustafson Reckers Wilson Andrews, LLC
MEP Engineer
Design Cosentini Associates
Main Contractor Bovis Lend Lease
Other Consultant
• Geotechnical STS Consultants, Ltd.
Material Supplier
• Post-Tensioning AMSYSCO

About 235 West Van Buren

Located in the South Loop neighborhood of downtown Chicago, 235 Van Buren is a residential tower containing studios, and one- and two-bedroom condominiums targeted for people buying their first home. The site is located on the southern edge of the central business district of Chicago. Its architecture is a response to two site conditions. The first condition, to the north, is the densely in-filled context of the Chicago “Loop.” The second condition, to the south, is an open space created by a freeway and traffic interchange which also contains a small park.

The articulation of the two masses is distinctly different to respond to these two conditions. The southern glass façade and random balconies provide a large-scale backdrop to the open space created by a major traffic interchange. A ribbon of concrete frames this glass wall, undulating to define the penthouse units and providing a large-scale gesture to the expressway as well as the taller buildings to the north. The random balconies express the individuality of the units within, providing a kinetic image from the freeway and helping shade the south facing glass.
The northern façade is a flush grid of rectangular openings with inset balconies. This gesture relates the building back to the historic Chicago Loop and the frame-expressed architecture of the “Chicago School.”

In order to keep costs down and make the units more affordable, units are designed with borrowed-light bedrooms behind living spaces with 3m (10ft) ceilings to form a loft-like living arrangement. This allows the building to be wider than the standard residential tower and reduce exterior enclosure costs. In order to reduce the effect of this extra width, the overall mass of the building is broken down by dividing the tower into two slabs. This concept also provides an urban space at the street corner which relates to the existing plaza on the opposite corner and pronounces the entry to the residences. The massing break-down is further accentuated by differentiating the heights of the two shifted slabs at the top of the building. Principles of urban densification are incorporated into the design, with highly efficient unit planning and a district plant-sourced chilled-water supply. The building’s green roof and capture of abundant natural light assist in cutting down overall energy costs.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.