Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
106.1 m / 348 ft
 
Height: To Tip
138.6 m / 455 ft
Height: Architectural
136.2 m / 447 ft
 
Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago Outline
Height: Helipad
124.6 m / 409 ft
Floors Above Ground
22
Floors Below Ground
1
# of Elevators
27
Top Elevator Speed
2.54 m/s
Tower GFA
116,400 m² / 1,252,919 ft²

Facts

Official Name Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago
Name of Complex Northwestern Memorial Hospital
Other Names Lurie Children's Hospital, Children's Memorial Hospital
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City Chicago
Street Address & Map 225 East Chicago Avenue
Postal Code 60611
Building Function hospital
Structural Material composite
Proposed 2006
Construction Start 2008
Completion 2012
Official Website Lurie Children's Hospital

Companies Involved

Owner Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago
Architect
Design ZGF Architects LLP
Architect of Record Anderson Mikos Architects Ltd; Solomon Cordwell Buenz
Structural Engineer
Design Magnusson Klemencic Associates
MEP Engineer
Design Affiliated Engineers, Inc.
Project Manager The RISE Group, LLC
Main Contractor M.A. Mortenson Company; Power Construction Company
Other Consultant
• Wind RWDI
Material Supplier
• Steel ArcelorMittal

About Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago

The Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital demonstrates a unique approach to high-rise hospital design. By moving to a neighborhood in downtown Chicago, the client wished to leverage opportunities for collaboration in patient care, teaching, and research with Northwestern University. This location, however, offered some distinct design challenges. At 1.25 million square feet, on a site area of 1.8 acres, the hospital required a creative approach to the building stack.

The results include a number of unique features, including an 11th floor sky lobby and sky garden, and public amenities on the 11th and 12th floors. Loading areas, in addition to the elevators and an entrance lobby, took up most of the available first floor area, the remainder being too small to accommodate the area programmed for the Emergency Department, which was assigned to the second floor. This solution improved operational efficiency in a high-rise hospital, through the standardization of processes and work flows.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.