BSR Tower 3


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 145.4 m / 477 ft
Height: Occupied 135.8 m / 446 ft
Height: To Tip 145.9 m / 479 ft
Height: Observatory 142.6 m / 468 ft
Floors Above Ground 36
Floors Below Ground 4
# of Elevators 9
Top Elevator Speed 6 m/s
Tower GFA 41,393 m² / 445,551 ft²
# of Parking Spaces 829

Facts

Official Name BSR Tower 3
Other Names B.S.R.3
Structure Type Building
Status Completed
Country Israel
City Bnei Brak
Street Address & Map 5 Kinneret Street
Postal Code 51121
Building Function office
Structural Material concrete
Proposed 2008
Construction Start 2009
Completion 2013

Companies Involved

Owner/Developer B.S.R. Group
Architect
Design Yashar Architects
Structural Engineer
Design David Engineers Ltd.
MEP Engineer
Design A. Papish & Co. Consulting Engineering Ltd.; HRVAC Consulting Engineering Co. Ltd.; Krashin Electrical Engineering Consulting Ltd.
Main Contractor Ortam - Malibu Group
Other Consultant
• Fire Aldaag Engineers Consultants Ltd.
• Landscape Susana Lihu Landscape Architecture
• Traffic Dagesh Engineering Traffic & Road Design Ltd.
• Vertical Transportation El-Rom Consulting Engineer Ltd.

About BSR Tower 3

The BSR 3 business center is located at the intersection of three of the busiest commercial and industrial districts of the Tel Aviv metropolitan area. Each office floor plate spans 8.2 meters, column-free from the core to the exterior, allowing maximum flexibility for space planning. As such, each level is suitable for large companies, or can be subdivided for multiple tenants.

The design addressed the region's local architecture by taking the residential balcony and roof terrace, spaces that take advantage of the year-round moderate climate, and translating this into a business environment. The simple, but not simplistic approach was to "move" eight to ten floors at the upper levels of the tower in a staggered layout, so that large shaded balconies were created. An array of red terra cotta "boxes" penetrate the tower's skin at strategic points, creating more unique office spaces. The result is a bold and well-defined vertical building with a monolithic overall look, but with almost all of the floors different in plan.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.