EEA and Tax Office Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 91.7 m / 301 ft
Height: Occupied 81.6 m / 268 ft
Height: To Tip 91.7 m / 301 ft
Floors Above Ground 24
Floors Below Ground 1
# of Elevators 6
Tower GFA 48,040 m² / 517,098 ft²
# of Parking Spaces 700

Facts

Official Name EEA and Tax Office
Name of Complex Nieuwbouw IB-Groep
Other Names Nieuwbouw IB-Groep/Belastingdienst Fase I
Structure Type Building
Status Completed
Country Netherlands
City Groningen
Street Address & Map Kempkensberg 12
Postal Code 9722TB
Building Function office
Structural Material concrete
Proposed 2006
Construction Start 2008
Completion 2011

Companies Involved

Owner Rijksgebouwendienst
Developer DUO2
Architect
Design UNStudio
Structural Engineer
Design Arup
MEP Engineer
Design Arup
Main Contractor Strukton Groep
Other Consultant
• Vertical Transportation Deerns

About EEA and Tax Office

The project houses two public institutions; the national tax offices and the offices for student loan administration. The architecture aims to present these institutions with a softer, more human and approachable profile, deliberately cloaking a commanding public institution in an organic, friendlier and more future-oriented form.

The building is set amidst small, ancient woodland, sheltering rare and protected species. A bat colony lives in the wood in the summer months, so flight access to the waterways (attracting insects) had to be created between the buildings. The aerodynamic form of the building, along with the addition of the lower plinth, ensures minimal disruption to the local microclimate caused by alterations to wind flow. The fins direct wind horizontally around the building, averting a vertical downward wind direction. They are also used to deflect direct hot sunlight in summer months, but allow low-sitting winter sunlight to penetrate and warm the building through large window panes between façade fins which allow for daylight to penetrate deep into the building, reducing the need for artificial light.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.