Greenland Group Suzhou Center Download PDF

Note: As this project is under construction, the data is based on the most reliable information currently available. This data is thus subject to change until the building has completed and all information can be confirmed and ratified by the CTBUH.


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
328.8 m / 1,079 ft
 
Height: To Tip
358 m / 1,175 ft
Height: Architectural
358 m / 1,175 ft
 
Greenland Group Suzhou Center Outline
Floors Above Ground
77
Floors Below Ground
3
Development GFA
284,828 m² / 3,065,863 ft²

Facts

Official Name Greenland Group Suzhou Center
Structure Type Building
Status Under Construction
Country China
City Suzhou
Street Address & Map Chunjiang Road
Building Function serviced apartments / hotel / office
Structural Material composite
  • Core: Reinforced Concrete
  • Columns: Concrete Encased Steel
  • Floor Spanning: Reinforced Concrete
Proposed 2011
Construction Start 2014
Completion 2019

Companies Involved

Developer Greenland Group
Architect
Design Skidmore, Owings & Merrill LLP
Architect of Record East China Architectural Design & Research Institute
Structural Engineer
Design Skidmore, Owings & Merrill LLP
MEP Engineer
Design Skidmore, Owings & Merrill LLP
Other Consultant
• Acoustics Shen Milsom Wilke, Inc.
• Façade Maintenance Lerch Bates
• Fire Aon Fire Protection Engineering
• Landscape SWA Group
• Lighting CD+M Lighting Design Group, LLC
• Vertical Transportation Edgett Williams Consulting Group Inc.
• Wind RWDI

About Greenland Group Suzhou Center

Greenland Group Suzhou Center, sited prominently along Lake Taihu, is the defining visual landmark for the new Wujiang lakefront development. With an explicit focus on reducing energy consumption and conserving water, the Greenland Group Suzhou Center employs high-efficiency measures and intelligent structural modifications to minimize the building’s environmental impact. The tower is anticipated to achieve a LEED Silver designation.

Architects used highly advanced aerodynamic digital modeling techniques to craft the shape of the tower, which contributes to the building’s sustainable performance. The design was subjected to a series of digital wind tests that allowed the form to be refined. Convex primary façades and concave short façades have been shaped to decrease the building’s structural loads and increase natural ventilation flow. Operable panels have also been tucked into the corners of the east and west atrium façades at each floor to allow for cross ventilation when weather allows.

The building’s dynamic tapering form effectively unifies its office and residential uses within a gently curved volume that culminates in a 30-story-tall opening, a feature that marks the tower’s presence on the city skyline. Acting as a “lung,” the enormous aperture invites cool air flow during summer months and floods the interior spaces with natural light.

The atrium’s façade maximizes daylight penetration, facilitates mixed mode ventilation in the lobbies and public spaces, and acts as a fresh air supply source for the hotel and serviced apartments. Like many expanding cities, poor air quality presents an environmental challenge in Wujiang. Since the greatest concentration of pollutants can be found at lower elevations, fresh air will be supplied through enormous openings at the top of the tower.

Taken as a whole, the Greenland Group Suzhou Center marks the intersection of elegant design and function, employing advanced technologies to minimize the building’s footprint on the environment.

CTBUH Initiatives

Top Company Rankings: The World’s 100 Tallest Buildings
13 Oct 2016 – CTBUH Research

Videos

Interview: Greenland Group Suzhou Center
20 Sep 2012 – ZhaoHui Jia, Greenland Group

Research Papers

Case Study: Greenland's Suzhou Center, Wujiang
Sep 2012 – CTBUH Journal, 2012 Issue III


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.