Greenland Puli Center Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
244.2 m / 801 ft
 
Height: To Tip
303 m / 994 ft
Height: Architectural
303 m / 994 ft
 
Greenland Puli Center Outline
Floors Above Ground
61
Floors Below Ground
3
# of Elevators
22
Top Elevator Speed
6 m/s
Tower GFA
111,064 m² / 1,195,483 ft²
Development GFA
197,140 m² / 2,121,997 ft²
# of Parking Spaces
860

Facts

Official Name Greenland Puli Center
Other Names Jinan Greenland Center, Puli Center, Greenland Plymouth Center
Structure Type Building
Status Completed
Country China
City Jinan
Street Address & Map No.28 Gongqingtuan Road
Postal Code 250012
Building Function office
Structural Material composite
Proposed 2010
Construction Start 2011
Completion 2014
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
Global Ranking #109 Tallest in the World
Regional Ranking #60 Tallest in Asia
National Ranking #50 Tallest in China
City Ranking #1 Tallest in Jinan

About Greenland Puli Center

Beginning with an international architectural competition, Greenland Puli Center was intended to be a new landmark and a new tallest building for the city of Jinan. Initially planned for a height of 260 meters, the height was increased during construction to create the city’s first supertall building. The site adjacent to Shunhe Road places the tower on prominent corner and on a highly visible location alongside major north-south thoroughfare through the heart of Jinan.

The intersection with Jingsi Road created a triangular site, and unlike many supertall projects in China where the tower may be set within a large superblock, the Greenland Puli Center responds directly to its immediate context and the tower is brought right up to the sidewalk. The overall form of the tower as a result is triangular as well, with rounded corners and then tapers as it rises upward to a rounded crown and a central spire.

The Greenland Puli Center was constructed with a composite frame composed of a reinforced concrete core and large tubular steel columns making up the perimeter with a core and outrigger system. A steel belt truss passing through two floors wraps the perimeter of the building at the 30th-31st floors where the tapering of the structure begins and the corner columns begin angling inward as they rise toward the top.

The exterior of the building is sheathed in a glass curtain wall with a strong emphasis on vertical lines through the placement of decorative fins which continue up the façade and into the crown. Once the fins reach the crown level, the vertical accents are then turned upside down with a series of concentric arches created within an open framework revealing the internal spire which then pushes through the crown to create the tower’s peak.

CTBUH Initiatives

CTBUH Releases Year in Review: Tall Trends of 2015
Jan 2016 – CTBUH Journal Paper Report

Research Papers

Year in Review: Tall Trends of 2015
Jan 2016 – CTBUH Journal, 2016 Issue I


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.