Post Turm Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
151.6 m / 497 ft
 
Height: To Tip
162.5 m / 533 ft
Height: Architectural
162.5 m / 533 ft
 
Post Turm Outline
Floors Above Ground
42
Floors Below Ground
5
# of Elevators
19
Tower GFA
107,000 m² / 1,151,738 ft²
# of Parking Spaces
450

Facts

Official Name Post Turm
Other Names Deutsche Post Tower
Structure Type Building
Status Completed
Country Germany
City Bonn
Street Address & Map Charles-de-Gaulle-Straße 20
Postal Code 53113
Building Function office
Structural Material composite
Proposed 1997
Construction Start 2000
Completion 2002
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
Regional Ranking #122 Tallest in Europe
National Ranking #11 Tallest in Germany
City Ranking #1 Tallest in Bonn

Companies Involved

Owner Deutsche Post Bauen
Developer Deutsche Post AG
Architect
Design Murphy/Jahn Architects
Architect of Record Heinle, Wischer und Partner
Structural Engineer
Design Werner Sobek Group
MEP Engineer
Design Brandi Consult GmbH
Main Contractor HOCHTIEF Construction AG Niederlassung Hamburg
Other Consultant
• Energy Concept Transsolar Energietechnik GmbH
Material Supplier
• Cladding HALFEN; Kuraray; Permasteelisa Group
• Elevator Schindler; Sematic S.r.l.
• Sealants Sika Services AG
• Steel Arbed

About Post Turm

Deutsche Post DHL’s Bonn headquarters is an expression of the company’s confidence in progress and in technology to improve the work environment. The architect’s aim was to create a forward-looking high-rise for the 21st century: formally, technically, and ecologically advanced, and offering a high quality work environment.

The Post Tower demonstrates the potential for technically integrated buildings to deliver high performance. From the onset of planning, the client expressed a strong desire to give all office staff direct access to the outside air and natural light. Combining these factors lead the design team to develop the twin-shell façade and split-building typology that embraces natural ventilation and green energy sources.

The Post Tower uses natural ventilation and decentralized cooling/heating systems to reduce the mechanical load, and consequently energy consumption, while improving floor-plate efficiency and eliminating mechanical shafts and ceiling ducts. This allows the tower to consume only 75 kWh/m2 (measured through 2003), which represents a 79 percent energy reduction when compared to a typical air-conditioned building. Only 3 kWh/m2 are used for cooling, and the energy used for heating is drastically reduced compared to the benchmark building. The savings on energy usage and central air-conditioning system equipment and space offset the additional investment in the façade.

The Tower’s form consists of two, offset elliptical segments separated from each other by a 7.2 meter wide atrium that faces west towards the City of Bonn, and east towards the Rhine River. The atrium runs the full height of the Tower, incorporating the glazed passenger elevators, and it is divided into four parts by sky gardens; three are nine stories high and the top one is eleven. In each elliptical segment, cellular offices wrap around the perimeter, with conference rooms and core functions located towards the atrium. The two main façades of the high-rise face north and south, while the sky garden façades have east and west orientations. By orienting the building in the primary wind direction, the wind profile was optimized, both for structural efficiency and natural ventilation.

Outside air enters the building through the twin-shell façade, flows through the offices and into the corridors, which act as horizontal exhaust air collectors, ultimately venting the exhaust air into the atrium. Using the stack effect, the exhaust air in the atrium is then vented through operable windows located high in the façade of each nine-story atrium, with low-level vents added to assist the natural airflow.

The façade consists of the outer single glazed façade, operable sunshades and an inner façade of floor- to-ceiling insulated glazing. The horizontal continuity of the façade and its aerodynamic shape allow it to dissipate the pressure differences across the faces of the building, enabling natural ventilation to take place without a draft.

The outer facade is hung in nine-story increments from extruded stainless steel mullions, and braced horizontally at every floor with wind needles. The south façade features sloped glass panes, allowing air-intake and exhaust at the bottom of each panel. The north facade is a smooth plane with alternating ventilation flaps.

The inner façade is a floor-to-ceiling aluminum curtain wall with insulated glazing. Motorized, operable windows are located in every other façade module. During spring and fall, these windows serve to naturally ventilate the offices, substantially reducing the building’s reliance on mechanical conditioning. After working hours, the windows are centrally opened to provide night flushing of the tower with cool air.

Each employee can manually alter the internal environment according to individual preferences using a touch-screen, allowing individual control of the blinds, lighting levels, operable windows, and internal temperatures.

The design of the Post Tower opened up new possibilities for the work environment, promoting interaction and communication, and delivering flexible spaces that can accommodate new layouts and technologies.

CTBUH Initiatives

Werner Sobek Presents on Engineering High-Rises for Sustainable Cities
11 Jun 2013 – Conference Video

Jewelers Building Tour
17 Dec 2010 – Tour Report

Videos

CTBUH 13th Annual Awards Dinner
6 Nov 2014 – Dinner 2014

Interview: The Post Tower
6 Nov 2014 – Helmut Jahn, JAHN

Tall Building 10 Year Award: Of Split Volumes and Double Skins: The Post Tower
6 Nov 2014 – Helmut Jahn, JAHN

More Videos

Videos Related to Post Turm

Videos Related to Post Turm

CTBUH 13th Annual Awards Dinner
6 Nov 2014 – CTBUH "13th Annual Awards"; Dinner 2014
The 13th Annual Awards Ceremony & Dinner was held in Mies van der Rohe's iconic Crown Hall, on the Illinois Institute of Technology campus, Chicago. The 13th Annual CTBUH…
Interview: The Post Tower
6 Nov 2014 – 2014 Awards Ceremony/Symposium Interviews; Helmut Jahn, JAHN
Thursday 6th November 2014. Chicago, IL. Helmut Jahn, JAHN, is interviewed by Chris Bentley regarding the Tall Building 10 Year Award winner, the Post Tower, during the…
Tall Building 10 Year Award: Of Split Volumes and Double Skins: The Post Tower
6 Nov 2014 – CTBUH "13th Annual Awards"; Helmut Jahn, JAHN
Deutsche Post DHL’s Bonn headquarters is an expression of the company’s confidence in progress and in technology to improve the work environment. The architect’s aim was…
Beyond Green – Engineering High-Rises for Sustainable Cities
11 Jun 2013 – Presentation at CTBUH 2013 London Conference; Werner Sobek, Werner Sobek Group
High-rise buildings make an important contribution in the design of sustainable cities – provided they are planned accordingly and with a holistic perspective. In this…
Interview: Lynn S. Beedle Lifetime Achievement Award
18 Oct 2012 – 2012 Awards Ceremony/Symposium Interviews; Helmut Jahn, Murphy/Jahn
Helmut Jahn, Founding Principal of Murphy/Jahn Architects, has been widely recognized for his subtle yet pervasive impact on modern architecture. He has been awarded the…
Natural Ventilation of Tall Buildings – Options and Limitations
3 Mar 2008 – Presentation at CTBUH 2008 8th World Congress, Dubai; David Etheridge and Brian Ford, University of Nottingham
Brian Ford from the University of Nottingham presented the basic principles and strategic options for natural ventilation of tall buildings, and referred to prominent…

Browse hundreds of other videos from Council events including conferences and interviews with prominent tall building professionals in the Video Library

Research Papers

Lightness
Oct 2011 – CTBUH 2011 Seoul Conference

Two Towers
Feb 2001 – CTBUH 2001 6th World Congress, Melbourne

CTBUH Awards

10 Year Award 2014 Winner
CTBUH Awards 2014


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.