Lumiere Download PDF


Click an image to view larger version.

Facts

Official Name Lumiere
Name of Complex Regent Place
Other Names Lumiere Residences, Tower A
Structure Type Building
Status Completed
Country Australia
City Sydney
Street Address & Map 101 Bathurst Street
Postal Code 2000
Building Function residential
Structural Material concrete
Construction Start 2004
Completion 2007
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
Regional Ranking #97 Tallest in Oceania
National Ranking #95 Tallest in Australia
City Ranking #33 Tallest in Sydney

Companies Involved

Owner/Developer Greencliff (CPL) Developments Pty Ltd
Architect
Design Foster + Partners; Peddle Thorp & Walker
Structural Engineer
Design Robert Bird Group; Taylor Thomson Whitting
MEP Engineer
Design Connell Mott MacDonald; Warren Smith and Partners
Main Contractor Multiplex Constructions
Other Consultant
Façade Connell Mott MacDonald
• Interiors Foster + Partners
• Landscape Tract Consultants
• Lighting Claude Engle
• Quantity Surveyor Rider Hunt International; Rider Hunt International
• Traffic Masson Wilson Twiney
• Urban Planner JBA Urban Planning Consultants Pty Ltd

About Lumiere

Lumière Residences is the main residential tower within the Regent Place mixed-use development at the heart of Sydney. Eight slender volumes supported by a central core provide a diverse village of 456 apartments floating above a five-level podium, which reflects the scale of adjacent historic buildings and engages with the city center through mixed retail, commercial and leisure spaces. As a point of reference for the city skyline, the tower becomes increasingly transparent as it rises into the sky, its floating effect accentuated by black glazed necking of the façade above the podium, where lush landscaped terraces mingle visually with street tree-tops.

Projecting fins to the edge of each sleek glass and metal volume enhance their strong vertical form, while deep recesses into the heart of the tower allow daylight, cross ventilation and views from each lobby. Balconies integrated within the metal and glass façade create loggia for year-round use while preserving a seamless appearance in harmony with neighboring buildings. Internal folding screen doors, combined with sliding and awning windows, adapt to changes in climate and preferred use, while lower dark glazing maximizes privacy and outlook. The utilization of double glazing and water-efficient fixtures contributes to this sustainable strategy.

CTBUH Initiatives

Building Tours Accompanying Meetings with ACTBUH
9-15 Nov 2008 – Tour Report

Green or Grey - The Aesthetics of Tall Building Sustainability
9-15 Nov 2008 – Event Report

CTBUH Awards

10 Year Award 2017 Finalist
CTBUH Awards 2017


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.