New Babylon City Tower Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
138.5 m / 454 ft
 
Height: Architectural
141.8 m / 465 ft
 
New Babylon City Tower Outline
  Height: To Tip
157 m / 515 ft
Floors Above Ground
45
Floors Below Ground
3
# of Elevators
5
Top Elevator Speed
3 m/s
Tower GFA
80,000 m² / 861,113 ft²
Development GFA
143,500 m² / 1,544,621 ft²
# of Parking Spaces
1,251

Facts

Official Name New Babylon City Tower
Name of Complex New Babylon
Other Names New Babylon Tower I
Structure Type Building
Status Completed
Country Netherlands
City The Hague
Street Address & Map Koningin Julianaplein - Anna van Buerenplein
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2003
Construction Start 2006
Completion 2013
Official Website New Babylon

Companies Involved

Owner/Developer Babylon Den Haag BV; Fortress BV; SNS Property Finance BV
Architect
Design MVSA Architects
Structural Engineer
Design Corsmit Raadgevende Ingenieurs
MEP Engineer
Design bv Adviesburo T&H
Main Contractor Ballast Nedam NV en Boele & Van Eesteren; Bouwcombinatie New Babylon vof
Other Consultant
Façade Permasteelisa Group
Material Supplier
• Elevator KONE

About New Babylon City Tower

New Babylon transforms an introverted 1970s building into a 21st-century, high-rise cityscape, integrating prime work and living space and connecting occupants with an ever-growing international community. The Babylon renovation project began with a brief to extend the existing Babylon complex at The Hague’s central railway station, as part of a broader scheme to revitalize the center of The Hague.

To take maximum advantage of the building’s structural integrity while avoiding costly and undesirable demolition work, the designers incorporated the existing structure within a two-tower high-rise complex. To meet the spatial requirements of New Babylon, the usable floor space had to be tripled to 143,500 square meters, while the footprint was to increase from 7,100 square meters to 10,500 square meters.

The towers were strategically designed to take advantage of the surrounding views, while fully conforming to local height restrictions. Visible from every corner of The Hague, New Babylon is not only easily seen, but also easily reached by both private and public transport.
Effectively, New Babylon is a “recycled building” that promotes new standards for urban development. When initially designed in the 1970s, the building was modeled on a series of stacked volumes, representing the multiple functions existing in the ancient city of Babylon. This was considered cutting-edge, but by 2000, the brown interior and introverted design was out of sync with the times. New Babylon advances this concept to create new layers of form and function, creating new space for living and working in a busy city center.

The first two levels of New Babylon accommodate shops, restaurants, and other commercial premises. Wide, light-filled passageways accessible from each of the building’s four sides guide the public through the complex. Inside the building the office floors are spatially interwoven with the lower shopping levels. The upper levels house offices and a conference center that can be reached via the sky lobby on the atrium’s second level. The atrium roof makes the height of the two residential towers visible from inside the building. Several gardens on the plinth roof complement the vertical gardens in the shopping center.

The Park Tower on the northeast side and the City Tower on the southwest side contain 335 owner-occupied and rental apartments. Featuring street-level entrance halls and a concierge service, each tower provides easy access to the atrium and shopping centre. The apartments start at level 2 and range from 90 to 280 square meters in area; each apartment has its own outdoor space in the form of a balcony or roof terrace.

Given Old Babylon’s somewhat dark and sterile appearance and imposing scale, the designers wanted to introduce a human factor. To achieve this, a new, graduated façade was designed, with each step accentuating the function of the corresponding floor. An open retail plinth merges into alternating rows of offices and apartments, whose balconies blend smoothly into the composition. By demolishing the above-ground car park and replacing it with underground parking, the redevelopment has created much-needed public space that complements the addition of living space to the complex. The open character of the facades enhances the cohesion between the plinth, with its shops and arcades, and the adjoining public spaces. Thanks to these characteristics, New Babylon integrates seamlessly with the city’s spatial design, and enhances the dynamism and vitality of its immediate surroundings.

Videos

Best Tall Building Featured Finalist: New Babylon: Refurbishing a 1970 Icon
7 Nov 2013 – Roberto Meyer, Director & Partner, MVSA Architects

Interview: New Babylon
7 Nov 2013 – Roberto Meyer, MVSA Architects

CTBUH Awards

Best Tall Building Europe 2013 Finalist
CTBUH Awards 2013


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.