LondonHouse Chicago Download PDF

This project is a renovation and replaced London Guarantee Building


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 97 m / 318 ft
Height: Occupied 80.5 m / 264 ft
Height: To Tip 97 m / 318 ft
Floors Above Ground 22
Tower GFA 36,232 m² / 389,998 ft²
# of Hotel Rooms 452

Facts

Official Name LondonHouse Chicago
Other Names London House Hotel
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City Chicago
Street Address & Map 85 East Wacker Drive
Postal Code 60601
Building Function hotel
Structural Material steel
Construction Start 2014
Completion 2016

Companies Involved

Owner Oxford Capital Group, LLC; Union Investment Real Estate
Developer Angelo, Gordon & Co.; Oxford Capital Group, LLC
Architect
Design Goettsch Partners
Structural Engineer
Design Tylk Gustafson Reckers Wilson Andrews, LLC
MEP Engineer
Design WMA Consulting Engineers
Main Contractor W.E. O`Neil Construction Co.
Other Consultant
• Fire WMA Consulting Engineers
• Marketing Hilton Worldwide

About LondonHouse Chicago

Located at the prominent intersection of Michigan Avenue and Wacker Drive, the LondonHouse Chicago is a 452-key hotel composed of a renovated office building originally constructed in 1923 combined with new slender infill building constructed on adjacent property, formally the location of a two-level parking lot. Completing the street wall by filling in a previous void, the new structure is designed to respect the cornice lines of the original building, while introducing a series of subtle saw-toothed angles in the glass façade to take advantage of view sightlines along the Chicago River.

The hotel’s main entrance, located in the newer structure, features an entryway leading to the historic elevator lobby and a second-floor check-in lobby and bar. At the top of the hotel is a previously unoccupied, underutilized space which been converted into a three-level rooftop terrace and bar, including a special-events space within the refurbished cupola of the original building. Designed in keeping with the city’s landmarks codes and approvals, the rooftop space sensitively inserts glass rails stepped back from the original façade to allow the historic building details to remain prominent, while providing guests views of downtown and along the river.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.