The Met Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: To Tip
230.6 m / 756 ft
Height: Architectural
230.6 m / 756 ft
 
The Met Outline
Floors Above Ground
69
# of Elevators
23
Top Elevator Speed
6 m/s
Tower GFA
124,885 m² / 1,344,251 ft²
# of Apartments
370

Facts

Official Name The Met
Structure Type Building
Status Completed
Country Thailand
City Bangkok
Street Address & Map 129 South Sathorn Road
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2004
Construction Start 2005
Completion 2009
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
Regional Ranking #355 Tallest in Asia
National Ranking #9 Tallest in Thailand
City Ranking #8 Tallest in Bangkok

Companies Involved

Owner/Developer Pebble Bay Thailand Co. Ltd.
Architect
Design WOHA Architects
Architect of Record Tandem Architects
Structural Engineer
• (not specified) Worley Pte. Ltd.
MEP Engineer
• (not specified) WSP Lincolne Scott
Main Contractor Bouygues Thai Ltd
Other Consultant
Façade Meinhardt; Meinhardt Facade Technology (S) Pte. Ltd.
• Landscape Cicada Pte Ltd
• Marketing CBRE CB Richard Ellis (Thailand) Co., Ltd
• Quantity Surveyor KPK Group
Material Supplier
• Elevator KONE

About The Met

This project demonstrates creative ideas for high-rise, high-density living in the tropics. The Met explores how aspects of low-rise tropical housing can be adapted to provide high amenity through indoor-outdoor spaces in the sky.

Most tropical high-rise housing in developing countries replicate cold-climate models, with sealed façades and a total reliance on air-conditioning. However, in the tropics, light winds, year-round balmy weather, constant temperatures and high humidity make outdoor living desirable. In addition, the environmental conditions at height in dense Asian cities are preferable to those near the ground—there is more privacy, better views, lower humidity, stronger breezes, better security, less noise and less dust. This development creates enjoyable tropical living conditions at extremely high densities (a plot ratio of 10:1). Located between two train stations, the development permits a higher use of existing infrastructure, and a practical way of dealing with Bangkok’s urban sprawl and bad traffic jams. In Bangkok, public transport is used by all sectors of society, as it is often the only way to move through the grid-locked city.

The design is inspired by traditional Thai forms— ceramic tiles, textiles and timber paneling—abstracted and used as a way to organize forms. The cladding, for instance, uses temple tiles as inspiration, while the staggered arrangement of the balconies recalls the Thai teak staggered paneling on traditional houses. The walls incorporate random inserts of faceted polished stainless steel, a contemporary interpretation of the sparkling mirrors incorporated into Thai temples, returning this delightful glittering effect at a scale appropriate to the vast city.

The design achieves tropical houses in the sky with breezeways, full exposure to light and views, outdoor living areas, planters and high-rise gardens, and open-air communal terraces with barbeques, libraries, spas and other facilities. These sky terraces, both private and public, link the blocks every five-stories, creating dramatic yet human-scaled external spaces in the sky.

The building is planted on every horizontal surface. Additionally, vertical faces are shaded by green creeper screens, rising up. Balconies are provided with private planters. All apartments are cross ventilated, and all face north and south. The staggered block arrangement gives all apartments access to light and air on all four sides. The design encourages and makes possible living without air conditioning.

Common areas are spread throughout the towers, offering inhabitants a variety of experiences, from the intricately designed carpet of water, stone and vegetation at ground level, to the extensive indoor-outdoor facilities at the pool level, to libraries, barbeques, and function areas at sky terraces that share the spectacular views from the highest floors among all the inhabitants.

Structural engineering is fully integrated with the architectural design. Built on a regular 9 meter (30ft) module, the structure works well with all the various functions—apartments, recreational facilities and car parking. Wind tunnel tests were carried out to ensure safety and comfort in sky terraces. Structural bracing was introduced at every 5 levels, which is used for sky gardens, private pools and common areas. As loads accrue, the columns get larger on the exterior rather than interior of the building, creating protected indoor-outdoor spaces for balconies and terraces, and allowing apartment layouts to be standardized, even at lower levels. These exposed buttress columns are both structurally rigorous as well as an architectural expression.

These ribs are illuminated at night, turning the large building into an elegant, vertical screen. The sky gardens are also illuminated. The orderly, elegant building makes an attractive addition to the chaotic skyline of Bangkok. With its openings to the sky behind, planted façades, balconies and sky gardens, the Met weaves nature into the concrete jungle of central Bangkok.

The design is an innovative solution to the issues of density in tropical Asian cities, and offers a new model for high-density tropical housing. The model of a naturally-ventilated, perforated, indoor-outdoor, green tower is a necessary alternative to the sealed, glazed curtain wall buildings being erected across tropical regions.

Research Papers

Green Walls in High-Rise Buildings
Sep 2014 – CTBUH Journal, 2014 Issue III

Tall Buildings in Southeast Asia - A Humanist Approach to Tropical High-Rise
Aug 2009 – CTBUH Journal, 2009 Issue III


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.