The Orchard Residences Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 210.9 m / 692 ft
Height: Occupied 204 m / 669 ft
Height: To Tip 210.9 m / 692 ft
Height: Observatory 204 m / 669 ft
Floors Above Ground 56
Floors Below Ground 4
# of Elevators 10
Tower GFA 38,240 m² / 411,612 ft²
# of Apartments 175
# of Parking Spaces 484

Facts

Official Name The Orchard Residences
Other Names ION Orchard
Structure Type Building
Status Completed
Country Singapore
City Singapore
Street Address & Map 238 Orchard Boulevard
Postal Code 273973
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2005
Construction Start 2006
Completion 2010
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
National Ranking #28 Tallest in Singapore
City Ranking #28 Tallest in Singapore

Companies Involved

Owner Orchard Tum Retail Investment Pte Ltd
Developer Orchard Tum Retail Investment Pte Ltd; Sun Hung Kai Properties Limited
Architect
Design Benoy; RSP Architects Sdn Bhd
Structural Engineer
Design RSP Architects Sdn Bhd
MEP Engineer
• (not specified) Squire Mech Pte Ltd
Main Contractor Penta-Ocean Construction Company
Other Consultant
Façade YKK AP FACADE PTE LTD

About The Orchard Residences

A major component of this development is the large retail podium mall that sits beneath the residential tower (known as ION Orchard), the roof of which serves as a large landscaped roof deck. Careful and detailed planning was undertaken to ensure that the development was comprehensively integrated and connected to its surrounding buildings and transport facilities. Almost half of the development footprint is built over the existing Orchard MRT Station which remained operational at all times during construction.

The project is home to the largest media façade in Asia; a media wall that complements the curvature of the façade and allows it to transform itself into a showcase of digital artwork, providing a platform for contemporary artists and international events. This visual interaction provides a vibrant play of color while, at the same time, assuring an active and multi-dimensional pedestrian experience. The media wall is comprised of LED lights with separation gaps to allow daylight into the retail interiors and achieve visual transparency from the inside.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.