UNI-Center Tower 4 Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 157.5 m / 517 ft
Height: Occupied 146.4 m / 480 ft
Height: To Tip 157.5 m / 517 ft
Floors Above Ground 45
Floors Below Ground 3
Top Elevator Speed 6 m/s
Development GFA 882,370 m² / 9,497,752 ft²

Facts

Official Name UNI-Center Tower 4
Name of Complex UNI-Center
Structure Type Building
Status Completed
Country China
City Shenzhen
Street Address & Map Chuangye Road and Xinhu Road, Qianhai
Postal Code 518000
Building Function residential
Structural Material concrete
Completion 2017

Companies Involved

Owner Horoy Holdings Limited
Developer Uniproperty (Shenzhen) Co., Ltd.
Architect
Design CallisonRTKL; CCDI Group; LLA
Structural Engineer
Design CCDI Group
MEP Engineer
Design CCDI Group
Main Contractor Shenzhen Hongrongxuan Engineering Construction Company
Other Consultant
Façade Shenzhen Keyuan Construction Group
• Landscape Belt Collins & Associates
• Planning Atkins

About UNI-Center Tower 4

Located in the Qianhai Business District of Shenzhen, UNI-Center occupies a “mega-block” on reclaimed land in one of China’s fastest-growing cities. With projects at such a large scale, variations in landscape and textures are important for wayfinding and for differentiation of retail and residential zones. In the shopping areas, for example, curving balconies and varying setbacks break down the monolithic tendencies of a large development, highlighting the experience of the outdoors while still providing sufficient shelter in Shenzhen’s hot and rainy climate.

It was also important that the project be permeable and interface well with all modes of transport. The public walkway system is fully integrated with the Metro station at the B2 level, and pedestrian flow lines are optimized to connect the station with the sunken plaza, outdoor commercial street, bus terminal and urban square. Towers are based around the perimeter of the site, and are spaced such that multiple gateways are formed, drawing people into the interior.

The material palette responds both to the design requirements of differently programmed areas, and to the southern coastal climate. The office buildings are principally designed with wide-spanning, low-e hollow glass curtain walls, while the residential buildings are furnished with aluminum cladding, interspersed with an imitation stone texture, so as to guard against discoloration and corrosion in the littoral climate. The retail section is surfaced with a combination of granite and coated glass. The landscape design employs materials consistent with the towers, especially the mirror-finished stainless steel of the interactive theme sculptures in the main square.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.