Xiamen Financial Centre Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 212.7 m / 698 ft
Height: Occupied 204.2 m / 670 ft
Height: To Tip 212.7 m / 698 ft
Height: Observatory 204.2 m / 670 ft
Height: Helipad 212.7 m / 698 ft
Floors Above Ground 49
Floors Below Ground 3
# of Elevators 18
Top Elevator Speed 6 m/s
Tower GFA 139,502 m² / 1,501,587 ft²
# of Parking Spaces 260

Facts

Official Name Xiamen Financial Centre
Other Names Convention Center Tower
Structure Type Building
Status Completed
Country China
City Xiamen
Street Address & Map 82 Zhan Hong Road
Building Function office
Structural Material composite
  • Core: Reinforced Concrete
  • Columns: Concrete Filled Steel
  • Floor Spanning: Steel
Proposed 2007
Construction Start 2010
Completion 2013
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
City Ranking #7 Tallest in Xiamen

Companies Involved

Owner/Developer Xiamen Land Development Company
Architect
Design Gravity Partnership
Architect of Record Xiamen BIAD Architectural Design Ltd.
Structural Engineer
Design Beijing Institute of Architectural Design
Engineer of Record Xiamen BIAD Architectural Design Ltd.
MEP Engineer
Design Xiamen BIAD Architectural Design Ltd.
Main Contractor China State Construction Engineering Corporation
Other Consultant
Façade Arup
• Landscape Gravity Green Ltd.
• Lighting BIAD Lighting Design Studio

About Xiamen Financial Centre

The Xiamen Financial Centre is the most dominant of a major group of towers in the new central business district. The iconic sculptural form of the tower creates a striking image, while its folded facades also help to break down its mass in a tight urban site. The system of folding surfaces and joint lines was carried through into different building elements and functional spaces, such as the entrance canopy, the elevated lobby, and the car park ramp shelter.

The glass “iceberg” tower has an elevated lobby, which takes the occupant to the escalator alongside the civic square on its south, culminating in a direct sea view to the east. With a sky clubhouse on the 15th floor and an observation deck on the top floor, the occupants are able to enjoy the panoramic sea view on different levels. By elevating the lobby, a significant amount of ground floor area is dedicated to public space at the city scale.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.