Albert Tower Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 93.2 m / 306 ft
Height: Occupied 86.8 m / 285 ft
Height: To Tip 93.2 m / 306 ft
Height: Observatory 86.8 m / 285 ft
Floors Above Ground 30
Floors Below Ground 1
# of Elevators 3
Top Elevator Speed 2.5 m/s
Tower GFA 21,175 m² / 227,926 ft²
Development GFA 21,175 m² / 227,926 ft²
# of Apartments 157
# of Parking Spaces 157

Facts

Official Name Albert Tower
Other Names at38, 38 Albert Street
Structure Type Building
Status Completed
Country Australia
City Melbourne
Street Address & Map 38 Albert Road South, South Melbourne
Postal Code 3205
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2009
Construction Start 2011
Completion 2013
Official Website Albert Tower

Companies Involved

Owner Perri Projects; The Carter Family
Developer Perri Projects
Architect
Design ROTHELOWMAN
Structural Engineer
Design Winward Structures
MEP Engineer
Design Wood and Grieve Engineers
Project Manager Gallagher Jeffs
Main Contractor ICON CO
Other Consultant
• Acoustics Acoustic Logic Consultancy PTY LTD
• Cost Slattery Australia
• Environmental Wood and Grieve Engineers
• Fire Thomas Nicolas
• Planning Contour Consultants
• Quantity Surveyor Reddo
• Traffic GTA Consultants
• Wind MEL Consultants Pty Ltd
Material Supplier
• Cladding Contract Glass; Della Precast
• Crane General Cranes
• Elevator Nordic Elevators; Schindler
• Formwork Toorak Formwork

About Albert Tower

A strong sculptural form with a unique identity, Albert Tower’s design is inspired by its proximity to Melbourne’s Botanic Gardens. The building is cloaked in a hexagonal exoskeleton, the language of which references the cellular structure of plants. When seen from a distance the clarity of the exoskeleton generates a singular expression, reinforcing a simple understanding of the complete form. This apparent simplicity lends the building a strong identity and appropriate scale in the broader city context. On closer approach, the interplay of the balconies and exoskeleton encourages further inspection.

An extension of the exoskeleton to the ground anchors the building to its context. On the top floor, comprehensive communal facilities are designed to foster social interaction between residents. A consistent and detailed approach to the interior design language is found throughout the common areas and apartments. This is further enhanced by the legibility of the tower’s façade inside the apartments, strengthening the connection and identity felt by each resident to the building.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.