40 Tenth Ave


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 60.7 m / 199 ft
Height: Occupied 50.2 m / 165 ft
Height: To Tip 60.7 m / 199 ft
Floors Above Ground 11
Floors Below Ground 1
# of Elevators 4
Tower GFA 13,542 m² / 145,765 ft²

Facts

Official Name 40 Tenth Ave
Other Names Solar Carve Tower
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City New York City
Street Address & Map 40 10th Avenue
Postal Code 10014
Building Function office
Structural Material concrete
Energy Label LEED Gold BD+C: Core and Shell
Proposed 2012
Construction Start 2017
Completion 2019

Companies Involved

Owner/Developer Aurora Capital; William Gottlieb Real Estate
Architect
Design Studio Gang
Structural Engineer
Design Arup
MEP Engineer
Design GEA PLLC
Main Contractor Cauldwell Wingate Co.
Other Consultant
• Access Lerch Bates
• Acoustics Arup
• Code CODE LLC
Façade Arup
• Landscape HMWhite
• Lighting Fisher Marantz Stone
• Marketing Cushman & Wakefield
• Security GEA PLLC
• Vertical Transportation Joseph Neto & Associates, Inc.; Lerch Bates
Material Supplier
• Concrete Empire Concrete

About 40 Tenth Ave

Sculpted by the angles of the sun, 40 Tenth Ave explores how shaping architecture in response to solar access and other site-specific criteria can expand its potential to have a positive impact on its environment. Located at the edge of Manhattan between the High Line park and the Hudson River, the building takes its unique form from the geometric relationships between the allowable envelope and the sun’s path.

In addition to producing a faceted, gem-like facade, this integrated response allows the building to benefit the important public green space of the High Line—privileging light, fresh air, and river views to the public park—while also becoming a new iconic silhouette on the New York skyline.

The design advances Studio Gang’s “solar carving” strategy for enhancing connectivity in tall buildings. Developed through the Studio’s ongoing tall building research, solar carving involves using incident angles of the sun’s rays to sculpt a building’s form.

The glazing system has been geometrically optimized into a pattern of three-dimensional facets that articulate the carved sections of the tower. The curtain wall unit is composed of a central diamond-shaped panel tilting downward, surrounded by four triangular pieces that are perpendicular to the slab to achieve standard stack joints. The carved curtain wall not only blocks sun glare and heat gain but also creates dynamic corner workspaces. The facade will feature high-performance glass with low reflectivity.

Research Papers

Three Points of the Residential High-Rise: Designing for Social Connectivity
Jun 2016 – International Journal of High-Rise Buildings Volume 5 Number 2

Three Points of the Residential High-Rise: Designing for Social Connectivity
26 Oct 2015 – Global Interchanges: Resurgence of the Skyscraper City


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.