1214 Fifth Avenue Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 156.4 m / 513 ft
Height: Occupied 150.6 m / 494 ft
Height: To Tip 156.4 m / 513 ft
Floors Above Ground 43
Floors Below Ground 3
# of Elevators 6
Top Elevator Speed 5.08 m/s
Tower GFA 39,750 m² / 427,865 ft²
# of Apartments 229
# of Parking Spaces 200

Facts

Official Name 1214 Fifth Avenue
Other Names Mount Sanai Residential Tower, 4 East 102nd Street
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City New York City
Street Address & Map 4 East 102nd Street
Postal Code 10029
Building Function residential / office
Structural Material concrete
Proposed 2008
Construction Start 2010
Completion 2012
Official Website 1214 Fifth Avenue 1214 Fifth Avenue

Companies Involved

Owner Mount Sinai Medical Center
Developer Durst Fetner Residential; Sidney Fetner Associates; The Durst Organization
Architect
Design Pelli Clarke Pelli Architects
Architect of Record SLCE Architects
Structural Engineer
Design WSP Cantor Seinuk
MEP Engineer
Design Jaros, Baum & Bolles
Main Contractor Gotham Construction

About 1214 Fifth Avenue

This project addresses the urban context of the Upper East Side on multiple levels, with a carefully composed massing of five interlocking forms. The tower animates the skyline with a varied silhouette shaped by three setbacks. The building program and superstructure are integral to one another. The uses of below-grade parking, base-level medical offices, and tower-level apartments correspond to the arrangement of structural materials. The steel framing of the base spans the massive mechanical spaces that also serve the adjacent cancer research center. The cores of the concrete residential tower above also house the 500-foot (152.4-meter)-tall central chimneys necessary for the medical spaces below.

Designed to attain LEED Silver, the building uses 30 percent less water and is 15 percent more energy efficient than code, while the tower’s 8-inch (20-cm) flat-plate concrete slab was designed to use 30 percent less concrete than mandated. Modifying the superstructure’s slab edge allowed the window wall to be expressed without overly prominent horizontal slab covers, and at 25 percent lower construction cost.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.