BEA Financial Tower Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 197.7 m / 649 ft
Height: Occupied 174.3 m / 572 ft
Height: To Tip 197.7 m / 649 ft
Floors Above Ground 42
Floors Below Ground 3
# of Elevators 12
Tower GFA 70,000 m² / 753,474 ft²

Facts

Official Name BEA Financial Tower
Other Names Global Financial Building
Structure Type Building
Status Completed
Country China
City Shanghai
Street Address & Map 66 Huayuan Shiqiao Road, Pudong
Building Function office
Structural Material composite
Proposed 2004
Construction Start 2006
Completion 2009
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
City Ranking #49 Tallest in Shanghai

Companies Involved

Owner/Developer Gaopeng (Shanghai) Real Estate Development Co. Ltd.
Architect
• Design TFP Farrells
• Architect of Record ECADI
Structural Engineer
• (not specified) ECADI
MEP Engineer
• (not specified) ECADI
Main Contractor Shanghai No. 7 Construction Co., Ltd

About BEA Financial Tower

BEA Financial Tower development is a grade-A office building situated in a prominent location within the Lu Jia Zui commercial and financial district of Shanghai’s Pudong. The tower sits next to the Jin Mao Building and the World Financial Center beside the Yang-Pu river and therefore is highly visible along the Pudong skyline directly from the Bund.

The building footprint responds to the boundary requirements by breaking down the built volumes programmatically into two wedge-shaped entities: the tower block and the low-rise building which is dedicated to restaurants, public facilities and support services. A glazed atrium separates the tower from the low-rise podium; the atrium and the low-rise are staggered volumetrically away from the tower’s northwestern façade.

The tower is composed of a central circulation and service core which is flanked by two floor plates. The depth of the floor plates were carefully designed to allow natural light to all office space within. The west wing of the building rises above the other two components creating a stepped effect to bring a level of clarity and directness to the building’s massing. Each element functions independently but is bound into a singular composition by complementary materials and modularity. A sense of the greenery being swept vertically into the building is captured by positioning sky gardens on the various refuge floors and creating a visual link to the park from ground level upwards.

Optimizing city and river views on the north sides whilst minimizing glare required a façade design composed of large areas of glazing with vertical fins that use a surface frit to shade the interior from low-glare sun angles. As well as producing an elongating effect, the fins add visual interest and depth to the façade and allows for special night lighting effects. Overall, four different types of cladding were established in order to minimize solar gain and building heat load on the south west and south. Where the percentage of glazed areas is reduced, horizontal shading devices are provided and low-E glass is used. Each type of cladding is designed to deal with specific environmental aspects: reducing solar gain, reducing glare, mitigating winter heat loss and maximizing aspect.