Fukoku Seimei Building Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 133 m / 436 ft
Height: To Tip 133 m / 436 ft
Floors Above Ground 28
Floors Below Ground 4
Tower GFA 68,500 m² / 737,328 ft²

Facts

Official Name Fukoku Seimei Building
Other Names Fukoku Tower
Structure Type Building
Status Completed
Country Japan
City Osaka
Street Address & Map 2-4 Komatsubara, Kita-ku
Postal Code 530-0018
Building Function office
Structural Material steel
Proposed 2007
Construction Start 2008
Completion 2010

Companies Involved

Owner Fukoku Mutual Life Insurance Company
Developer Mitsubishi Estate Company, Ltd
Architect
Design Dominique Perrault Architecture
Architect of Record Shimizu Corporation
Structural Engineer
Design Shimizu Corporation
MEP Engineer
Design Shimizu Corporation
Project Manager Mitsubishi Estate Company, Ltd
Main Contractor Shimizu Corporation

About Fukoku Seimei Building

This project for the Fukoku insurance company takes inspiration from the profile of a gigantic tree whose roots proliferate on the surface of the ground. Splayed at its base, the tower’s outline tapers elegantly as it rises, gracing the city’s skyline with a vertical asymptote. The contrast between the structure’s base and upper regions is accentuated by the treatment of the building’s “bark”. Broad “wood chips” on the lower levels gradually give way to a sleek wall. The glass façade is worked into a crescendo of encrusted mirrors at the base, reflecting the surrounding environment.

The Fukoku Tower is a new element in Osaka’s skyline. However, the project was conceived to limit its visual impact in the city, avoiding the effect of a massive opaque block inserted in the urban tissue. The strategy was to design a stratified façade, which creates a kaleidoscopic effect that is able to distract the viewer’s perception, distorting the real dimension of the building to create a fluid transition with the urban context. The building design gives a simple response to a complex program. The tower, that houses office spaces, University laboratories and a commercial area, has a straight access from the subway system to the building, interlacing city life and private functions. A public space around the tower helps blend it into the urban context. Such was the interest in the project’s integration into the city that the public sidewalk was significantly widened, occupying part of the private site that was offered to the city, to create a convivial space around the tower.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.