NEO Bankside Building C Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 82.5 m / 271 ft
Height: Occupied 76.5 m / 251 ft
Height: To Tip 82.5 m / 271 ft
Floors Above Ground 24
Top Elevator Speed 2 m/s
Development GFA 28,600 m² / 307,848 ft²
# of Parking Spaces 92

Facts

Official Name NEO Bankside Building C
Name of Complex NEO Bankside
Structure Type Building
Status Completed
Country United Kingdom
City London
Street Address & Map Holland Street
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2006
Construction Start 2009
Completion 2013
Official Website NEO Bankside

Companies Involved

Owner GC Bankside LLP
Developer Native Land
Architect
Design Rogers Stirk Harbour + Partners
Structural Engineer
Design Waterman Group
MEP Engineer
Design Hoare Lea
Project Manager EC Harris
Main Contractor Carillion PLC
Other Consultant
• Cost WT Partnership
• Fire Hoare Lea
• Landscape Gillespies
• Planning DP9
Material Supplier
• Cladding Schneider
• Concrete Getjar
• Elevator thyssenkrupp
• Façade Maintenance Equipment Facade Hoists
• Steel Watson Steel

About NEO Bankside Building C

This residential scheme lies in the heart of the Bankside area of London, located close to the River Thames and directly opposite the west entrance to Tate Modern and its new extension.

Through careful arrangement of pedestrian pathways, landscaping, and building orientation, a generous public realm is created, which is animated by retail at ground level. Landscaped groves define two clear public routes through the site, which extend the existing landscape from the riverside gardens outside Tate Modern through to Southwark Street, and will act as a catalyst for creating a lively and vibrant environment throughout the year.

The NEO Bankside development occupies a complex, irregular space with particular urban constraints, ranging from the large volume of the museum and its proposed extension, to the adjacent, listed two-story Almshouses. Moving the mass of the buildings away from Southwark Street, as well as from the Almshouses, helps mediate the difference in scale. The four individual buildings step up in height in response to the neighboring properties. The grain of the development encourages permeability and public connectivity through the site, along a route that intuitively seems like the shortest, but also the most pleasant distance between two points. The resulting public realm extends the landscape from Tate Modern’s own microcosm, creating a more consistent physical environment. A plot of land which housed the marketing suite and site office during construction will be gifted to Tate Modern, adding to the public space at the entrance.

The scheme incorporates a combination of renewable energy sources, which provide 10 percent of the energy requirements for the development. The design of NEO Bankside’s energy/services strategy responds to Part L of the Building Regulations and the requirements of the Mayor of London’s Energy Strategy. The development has achieved an EcoHomes “Good” rating.

NEO Bankside’s four hexagonal pavilions have been arranged to provide residents with generous accommodation, stunning views and maximum daylight. The steel and glass pavilions take their cues from the immediate context. The overall design hints at the former industrial heritage of the area during the 19th and 20th centuries, responding in a contemporary language which reinterprets the coloration and materials of the local architectural character. The oxide reds of the Winter Gardens echo those of Tate Modern and nearby Blackfriars Bridge, while the exterior’s timber-clad panels and window louvers give the buildings a warm, residential feeling.

The design of the pavilions communicates permeability, particularly through the use of extensive full-height glazing and fully-glazed winter gardens and transparent elevator cores. In addition, the placement of the buildings on the site helps to ensure that light is able to reach the central, landscaped gardens throughout the day at different times, despite the scale of the development. A combined Heat & Power (CHP) system – in conjunction with solar water heating and a ground-source energy pile system – are used to provide hot water via heat exchange units in each apartment.
NEO Bankside seeks to create a micro-ecological environment in an established urban setting by introducing an orchard of seasonal fruit trees, bat and sparrow boxes, a large and well-stocked herb garden and collection of active beehives, providing honey for residents. To enhance the surrounding social environment, a restaurant within the development encourages al fresco eating and drinking to create a vibrant, cosmopolitan atmosphere for all to enjoy.

Research Papers

An Overview of Structural & Aesthetic Developments in Tall Buildings Using Exterior Bracing & Diagrid Systems
1 Dec 2016 – International Journal of High-Rise Buildings Volume 5 Number 4

The Other Side of Tall Buildings: The Urban Habitat
Feb 2016 – CTBUH Journal, 2016 Issue I


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.