IDEO Morph 38, Ashton Tower Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 132.4 m / 434 ft
Height: Occupied 116.7 m / 383 ft
Height: To Tip 132.4 m / 434 ft
Floors Above Ground 35
Floors Below Ground 2
# of Elevators 4
Tower GFA 26,160 m² / 281,584 ft²
Development GFA 37,045 m² / 398,749 ft²
# of Apartments 179
# of Parking Spaces 273

Facts

Official Name IDEO Morph 38, Ashton Tower
Name of Complex IDEO Morph 38
Other Names Ashton
Structure Type Building
Status Completed
Country Thailand
City Bangkok
Street Address & Map Sukhumvit Soi 38, Phra Khanong, Khlong Toei
Postal Code 10110
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2010
Construction Start 2010
Completion 2013

Companies Involved

Owner/Developer Ananda Development PCL.
Architect
Design Somdoon Architects
Structural Engineer
Design H. Engineer Co., Ltd
Engineer of Record Westcon Co., Ltd
MEP Engineer
Design Elemac Company limited
Engineer of Record Mect Co., Ltd.
Project Manager MJR Management
Main Contractor Westcon Co., Ltd
Other Consultant
• Environmental Thai Thai Engineering
Façade Meinhardt
• Interiors Dot Line Plane; Flix Design
• Landscape Shma Company Limited
Material Supplier
• Cladding AGC Flat Glass
• Façade Maintenance Equipment Fameline Products Co., Ltd.; Nawakij Aluminum LTD.

About IDEO Morph 38, Ashton Tower

The Ideo Morph 38 development is located away from the high density and congestion of Sukhumvit Road, in a blissfully green low-rise residential area. Its ordered, pixellated facades provide a contrast to the visual clutter characteristic of central Bangkok. The development is separated into two towers to maximize the building plot ratio, with each building targeted to different demographics.

The lower tower of the two, Skyle is targeted to singles or young couples, offering the smaller footprint of the two. However, the duplex units are expressed vertically to achieve a generous 5.4-meter floor-to-floor height. Due to limitations on unit size and variety, the balconies and the air-condensing units on the outside of the building contribute to create a “pop-up” effect through variation in the façade.

In contrast, the taller tower, Ashton, emphasizes the horizontal and cantilevered spaces, which are targeted to families. The unit sizes and types vary from a single bed with a reading room to duplex units with a private swimming pool and a garden on the eighth floor and a four-bed duplex penthouse at the top level. A 2.4-meter cantilevered living space projects from each unit on the north side, made up of a glazed enclosure on three sides, providing the maximum, unobstructed view. Each unit, facing south, has a semi-outdoor balcony, which acts as flexible space. The double layer of sliding windows allows for a transition between a conventional balcony and an extended, indoor living area.

The two towers are visually interconnected through a folding “Tree Bark” envelope that wraps around the both towers. This outer skin is a combination of precast concrete panels, expanded mesh and planters. The functions of the skin vary from acting as sun-shading devices to covering air condensing units, while the “bark” elements on the west and east side strategically support green walls in accordance with the tropical sun’s orientation. The green walls provide the residences and neighboring buildings with a comfortable visual and natural environment. The buildings are oriented in the east-west direction, helping to reduce solar heat gain. The sky gardens found on both buildings at regular intervals also contribute to this design language, where the development becomes a “vertical landscape” and a part of the natural green surroundings. The addition of significant planter-based trees on cantilevered balconies adds the option of standing at height outdoors under a canopy, and some variation to what otherwise could be a monolithic exterior appearance. This also produces a special sensation on certain of the balconies: that of standing out apart from the building, yet enclosed beneath the shelter of leaves. Additionally, the parking garage in the podium is shielded by green walls.

The green walls are fed by planter boxes located behind expansion mesh, and are installed approximately 625 millimeters from the building envelope, permitting natural ventilation and providing a service corridor for maintenance. A vine system was selected for the green wall, due primarily to the fact that it is easily maintained and cost effective. The vine vegetation is also able to withstand the strong winds and robust weather conditions of Bangkok.. The height of each floor varies from 3-6 meters, which provides sufficient height for the plants to climb and merge into one continuous, green surface.

Global News

Green Skin Connects Morph Tower to Landscape
17 Oct 2013 – Somdoon Architects have completed the IDEO Morph…

Research Papers

Green Walls in High-Rise Buildings
Sep 2014 – CTBUH Journal, 2014 Issue III


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.