Newton Suites Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 120 m / 394 ft
Height: To Tip 120 m / 394 ft
Floors Above Ground 36
Tower GFA 11,835 m² / 127,391 ft²
# of Apartments 118

Facts

Official Name Newton Suites
Structure Type Building
Status Completed
Country Singapore
City Singapore
Street Address & Map 11 Newton Road
Postal Code 307994
Building Function residential
Structural Material concrete
Construction Start 2004
Completion 2007

Companies Involved

Owner/Developer UOL Group Ltd
Architect
Design WOHA Architects
Structural Engineer
Design LBW Consultants
MEP Engineer
Design WSP Lincolne Scott
Main Contractor Kajima Corporation

About Newton Suites

Newton Suites is a study in environmental solutions to tropical high-rise living. The design integrates several sustainable devices into a contemporary architectural composition, creating a sustainable, contemporary addition to the city skyline. The building sits at the edge of a high-rise zone and fronts a height-controlled area that affords expansive views of the central nature reserves; a rare luxury in densely built Singapore.

The exterior of the tower uses sun shading elements, patterned planes of textured panels and protruding balconies to create a façade that is functional yet expressive. The horizontal, metal expanded mesh sun shading screens the strong tropical sunlight. The angled mesh reduces solar radiation while permitting visual connection to the ground. The angled expanded mesh changes appearance with viewpoint, appearing anywhere between solid and transparent. This, combined with the cast shadows and interference patterns between the shadows and the mesh, gives the building a constantly shifting, blurred appearance depending on angle and time of day. The layers of sun shades also change the reading of the projections of the bay windows, a standard feature of Singapore apartments due to their contribution to developer profit and prescriptive regulations, embedding them in the language of the building.

Landscape is used as a material—rooftop planting, sky gardens and green walls are incorporated into the design. Creeper screens are applied to otherwise blank walls to create visual delight, absorb sunlight and carbon and create oxygen in the dense urban environment. Most available horizontal and vertical surfaces are landscaped; creating an area of landscaping that is 130% (110% planted) of the total site. Trees cover the car park, project from the sky gardens at every four levels and crown the building at the penthouse roof decks. The above-ground car park uses far less energy than an underground car park and is fully enclosed with creepers, absorbing exhaust emissions. The car park roof houses a substantial clubhouse with gym, steam room, party areas and 25-meter (82-foot) swimming pool with a glass overflow edge.

CTBUH Initiatives

Singapore Visit
12-14 Aug 2009 – Tour Report

Videos

The Sustainability of Density & Vertical Urbanism Q & A
17 Oct 2016 – David Malott, KPF; long Xiu, Architectural Society of China; Mun Summ Wong, Woha; Antony Wood, CTBUH

The Tropical Skyscraper: Social Sustainability in High Urban Density
18 Sep 2014 – Mun Summ Wong, WOHA

Newton Suites and Other Endeavors: High-Rise and the Organic Realm
23 Oct 2009 – Mun Summ Wong, WOHA

Research Papers

Green Walls in High-Rise Buildings
Sep 2014 – CTBUH Journal, 2014 Issue III

Tall Buildings in Southeast Asia - A Humanist Approach to Tropical High-Rise
Aug 2009 – CTBUH Journal, 2009 Issue III

Tall Buildings in Southeast Asia - A Humanist Approach to Tropical High-Rise
Aug 2009 – CTBUH Journal, 2009 Issue III


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.