This project is a redesign and replaced Staybridge Suites


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 55.6 m / 182 ft
Height: Occupied 47.9 m / 157 ft
Height: To Tip 55.6 m / 182 ft
Floors Above Ground 16
# of Elevators 3
Tower GFA 16,410 m² / 176,636 ft²
Development GFA 16,410 m² / 176,636 ft²
# of Hotel Rooms 221
# of Parking Spaces 67

Facts

Official Name The Godfrey
Other Names Godfrey Hotel, Staybridge Suites
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City Chicago
Street Address & Map 127 West Huron Street
Postal Code 60654
Building Function hotel
Structural Material steel/concrete
Proposed 2004
Construction Start 2006
Completion 2014
Official Website Godfrey Hotel

Companies Involved

Owner/Developer Oxford Capital Group, LLC
Architect
Design Valerio Dewalt Train Associates
Structural Engineer
Design Structural Affiliates International
MEP Engineer
Design WMA Consulting Engineers
Project Manager Daccord
Main Contractor Lend Lease
Other Consultant
• Acoustics Shiner + Associates
• Civil V3 Companies
• Interiors Gettys Group Hospitality Design
• Landscape Wolff Landscape Architecture
• Lighting Schuler Shook

About The Godfrey

The Godfrey Hotel stands as a kind of redemption of an ambitious, but stalled project, resulting in an improvement on the original concept. The original project intended to accommodate a low-amenity extended-stay suite hotel but was halted by the economic downturn of 2008. The partially constructed structure, wrapped in a tarp, was nicknamed “The Mummy,” and began to rust. Fortunately, the unusual staggered steel truss frame design drew the attention of a new developer, which in 2011 engaged the original architect, to finish the project as a “boutique / lifestyle” hotel.

The metal-skinned, shifted-box structure was re-clad, and the interiors adjusted to fully embrace the structurally expressive design. Guest room views are occasionally interrupted by a plunging K-brace, which may not be to everyone’s taste, but will appeal to aficionados of Modernism and Chicago’s brawny industrial history. Solace also comes in opportunistic exploitation of the shifted-box parti, in the form of a 1,000 square-meter rooftop space under a retractable glass enclosure.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.