One Raffles Place Tower 2 Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 209.6 m / 688 ft
Height: Occupied 166.8 m / 547 ft
Height: To Tip 209.6 m / 688 ft
Floors Above Ground 38
Floors Below Ground 1
# of Elevators 13
Top Elevator Speed 6 m/s
Tower GFA 43,695 m² / 470,329 ft²

Facts

Official Name One Raffles Place Tower 2
Name of Complex One Raffles Place
Other Names OUB Centre Tower 2
Structure Type Building
Status Completed
Country Singapore
City Singapore
Street Address & Map 1 Raffles Place #04-02
Building Function office
Structural Material composite
Proposed 2007
Construction Start 2008
Completion 2012
Official Website OUB Centre
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
Regional Ranking #402 Tallest in Asia
National Ranking #23 Tallest in Singapore
City Ranking #23 Tallest in Singapore

Companies Involved

Developer OUB Centre
Architect
Design Tange Associates
Architect of Record SAA Partnership
Structural Engineer
• (not specified) TEP Consultants Pte Ltd
MEP Engineer
• (not specified) Beca Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte. Ltd.
Main Contractor Sato Kogyo Corporation; Hitachi, Ltd.
Other Consultant
• Cost AECOM

About One Raffles Place Tower 2

The original Overseas Union Bank Centre, or One Raffles Place Tower 1, was completed in 1986 by Tange Associates. In 2006, the company wished to expand their office space and create a new addition to the existing tower and again invited the design team to create the new building which would be a prominent addition to the Singapore skyline.

The main concern in approaching the design of the new tower was to pay homage to the original structure while creating a modern and striking addition. The resulting building utilizes the fa├žade treatment to connect to the geometry of its predecessor in modern materials. The angular protrusions of Tower 2 correspond directly to the elements of Tower 1, creating this desired dialogue. The glazed cladding with aluminum sunshades is a contemporary solution which allows for improved views and visibility while also addressing environmental concerns. The height of the new tower was also considered to maintain a proper proportion with the existing structure so as not to overwhelm it.