The University of Chicago Campus North Residential Commons


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 50.1 m / 164 ft
Height: Occupied 45.8 m / 150 ft
Height: To Tip 50.1 m / 164 ft
Floors Above Ground 15
Floors Below Ground 1
Tower GFA 36,604 m² / 394,002 ft²

Facts

Official Name The University of Chicago Campus North Residential Commons
Other Names North Campus Residence Hall, North Building
Structure Type Building
Status Completed
Country United States
City Chicago
Street Address & Map 5500 South University Avenue
Postal Code 60637
Building Function residential / retail
Structural Material concrete
Energy Label LEED Gold BD+C: New Construction
Proposed 2013
Construction Start 2014
Completion 2016
Official Website The University of Chicago Campus North Residential Commons

Companies Involved

Owner/Developer University of Chicago
Architect
Design Studio Gang ; Hanbury
Architect of Record Studio Gang
Structural Engineer
Design Magnusson Klemencic Associates
MEP Engineer
Design dbHMS
Main Contractor Mortenson Development Company Inc.
Other Consultant
• Acoustics Threshold Acoustics, LLC
• Civil David Mason & Associates
• Code Jensen Hughes
• Food Service Ricca Design Studios
• Foundation Case Foundation
• Landscape Terry Guen Design Associates, Inc.
• Lighting Lightswitch
• Sustainability Transsolar Energietechnik GmbH
Material Supplier
• Concrete Ozinga Chicago RMC

About The University of Chicago Campus North Residential Commons

The full-block site of The University of Chicago Campus North Residential Commons is designed as a new portal to campus, opening up the University to the greater Hyde Park community, while also encouraging interactions and exchange among students of different ages and backgrounds.

Campus North features a mix of student residences, dining options, amenities, retail, and outdoor green spaces. The location and placement of the structures create a new “front door” for the University, strengthening connections between the campus and nearby communities.

The design situates three slender buildings in an urban fabric of plazas, gardens, walkways, and courtyards that together form inviting, public and semi-private outdoor spaces for students and neighbors.

The complex is scaled to its context, with the highest building completing the urban edge of busy 55th Street, while nearby structures are more attuned to the residential neighborhood along University Avenue. Pre-cast concrete panels are used to clad the building, a contemporary facade informed by the University’s neo-Gothic tradition.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.