Brookfield Place Download PDF


Click an image to view larger version.

Figures

Height: Architectural 234.4 m / 769 ft
Height: Occupied 187.4 m / 615 ft
Height: To Tip 234.4 m / 769 ft
Floors Above Ground 45
Floors Below Ground 4
# of Elevators 28
Top Elevator Speed 8 m/s
Tower GFA 87,500 m² / 941,842 ft²
Development GFA 130,000 m² / 1,399,308 ft²
# of Parking Spaces 334

Facts

Official Name Brookfield Place
Name of Complex Brookfield Place
Other Names City Square, BHP Billiton Tower, BHP Square
Structure Type Building
Status Completed
Country Australia
City Perth
Street Address & Map 125 St. Georges Terrace
Postal Code 6000
Building Function office
Structural Material composite
  • Core: Reinforced Concrete
  • Columns: Concrete Filled Steel
  • Floor Spanning: Steel
Proposed 2007
Construction Start 2008
Completion 2012
Official Website Brookfield Place
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
Regional Ranking #16 Tallest in Oceania
National Ranking #16 Tallest in Australia
City Ranking #2 Tallest in Perth

Companies Involved

Owner Brookfield Properties
Developer Brookfield Multiplex
Architect
Design Fitzpatrick + Partners; HASSELL
Structural Engineer
Design Aurecon
MEP Engineer
Design Aurecon
Main Contractor Brookfield Multiplex

About Brookfield Place

The tower at Brookfield Place embraced the aspirations of the building’s owner to provide a flexible collaborative workplace for its occupants. Knowledge sharing and collaboration underpinned the design philosophy. This approach resulted in a side-core commercial tower with complete visual connectivity across the open plan floors, which is further reinforced by the vertical connections through generous stair and void zones. This offset core further protects the enclosed space by buffering the façade against the adverse northern sun and the associated solar heat gain. Externally, the expressive structural east and west exoskeletons create the distinctive tower aesthetic. The vertical expression of the tower structure accentuates the height of the building, which terminates in an elegant tapered structural roof crown. At the ground plane, the connection with an intimate, human-scaled public realm was integral to the architectural design approach. This was achieved by way of discrete entry plazas surrounded by mature trees, integrated landscape, and passive seating spaces.

To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.